Online trainingen

HAARVRIENDELIJK’S
Meld je aan!

Online training: ‘Ingrediënten deel 1: shampoos en conditioners’

De online training over ingrediënten is bedoeld voor kappers en haarwerkers en is een dagtraining van zeven uur, inclusief meerdere pauzes.

We zijn druk bezig om de vier ingrediëntentrainingen in een nieuw jasje te gieten als een tweedaagse training. Deze staat gepland voor 2024. Wil je hiervan op de hoogte gehouden worden, meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
Wil je graag al zelfstandig aan de gang met de Ingrediëntenleer voor haarprofessionals, meld je dan aan voor de nieuwe uitgebreide on demand opleiding Ingrediëntenleer voor haarprofessionals via het e-learningplatform van De Haarvriendelijk Kapper!

Als kapper weten we vaak veel over de werkzame stoffen in onze shampoos en conditioners. Maar als het gaat over hulpstoffen als reinigers en conserveringsmiddelen of de pH-waarde van het product, vinden we het lastiger worden. Snap jij hoe de wasactieve stoffen in de shampoos werken? Kun je uitleg geven over de grondstoffen van deze reinigers en ook vertellen of ze synthetisch, natuurlijk zijn en mild of agressief reinigen?

Nog steeds wassen en verzorgen veel mensen het haar met drogisterijartikelen. Het is niet altijd makkelijk om haarconsumenten uit te leggen wat het verschil is tussen het artikel bij de drogisterijketen of bij de kapsalon. Met de juiste kennis kun jij dit haarfijn aangeven. Denk hierbij aan het gebruik van milde versus sterke reinigers, verdikkingsmiddelen zoals keukenzout (sodium chloride) en het gebruik van slechte conserveermiddelen. Wat zijn parabenen, wat doen ze? En wat is het verschil tussen een natuurlijk en een synthetisch conserveermiddel?

Jij kunt met de kennis vanuit deze training haarscherp zien of een product goed is voor haar en huid of niet. Dus, er wordt ook ingegaan met welke hulpmiddelen je deze analyse kunt doen. Het is een must voor iedere haarprofessional om haarverzorgingsproducten te kunnen analyseren! Dus meld je zeker aan voor deze super interessante en leerzame dagtraining!

Banner Ingrediëntentraining 1: shampoos en conditioners

Doel
Waarom is het belangrijk om dit te weten? Simpel: mensen met huid- en haarproblemen of allergie hebben baat bij het vermijden van sterk werkende reinigers zoals SLS en SLES, conserveringsmiddelen en andere uitdrogende en prikkelende stoffen. Een goed advies voor je klant is dus essentieel. Daarnaast zul je het gemakkelijker vinden om het onderscheid te begrijpen tussen natuurlijke of synthetische stoffen en producten. In deze training worden kennis en inzichten met je gedeeld die het je makkelijker maken om voor jouw klantenkring de meest passende producten te adviseren.

Lees verder voor de inhoud van het programma, de praktische informatie en wat cursisten zeggen. Voor andere trainingen check het online trainingsoverzicht.

Inhoud programma

Werking ingrediënten
 • Functie van shampoo
 • Werking wasactieve stoffen
Functie en afkomst
 • Indeling groepen reinigers
  • Natuurlijke versus synthetische reinigers
  • Milde versus agressieve reinigers
 • Siliconen
  • Oplosbare siliconen
  • Niet-wateroplosbare siliconen
  • Vluchtige siliconen
 • Minerale oliën versus plantaardige oliën
 • Schuimvormers
 • Thickening agents – Bindmiddelen
 • Kleurstoffen
 • Buffering agents - pH-regelaars
 • Chelaatvormende stoffen
 • PEG/PPG’s
 • Alcoholen
  • Vetalcohol
  • Harde alcohol
 • Conserveermiddelen
  • Parabenen
  • Synthetische versus natuurlijke conserveermiddelen
 • Eiwitten/Proteïne
  • Afkomst
  • Werking
 • Humectants
  • Natuurlijke varianten
  • Synthetische varianten
 • Emulgatoren
 • Micro-plastics/Copolymeren
 • Werkzame stoffen
  • Denk aan kruiden, plantenolie, etherische olie

Praktische gegevens

Tijdstip

De online training ‘Ingrediënten deel 1: shampoos en conditioners’ duurt 7 uur.

Les op maandag
De lesdag op maandagen start om 9.00u en duurt tot 16.00u.
We onderbreken de training met een lunchpauze van een uur.
De lesdag op zondagen start om 9.00u en duurt tot 14.30u.*

Les op zondag
De zondagtraining duurt korter, van 9.00 tot 14.30 uur want dan volg je ook een stuk vooraf on demand. Dit doet Haarvriendelijk om de zondagen wat tijdsvriendelijker te maken. De opname die je voorafgaand aan de training bekijkt krijg je twee weken van tevoren en zal vooral gaan over de anatomie van haar en huid. Bij aanvang van de training is er ruimte voor vragen, waarna we de resterende theorie live bespreken. Deze opzet geeft jou wat meer ruimte op je vrije zondag en de mogelijkheid om de training op je eigen tempo in twee delen op te pakken! Je gaat dus geen theorie missen via de nieuwe zondagsopzet, op zondagen profiteer je juist van extra voorbereidingstijd.
De maandagen blijven in ‘oude stijl’ van 9.00 tot 16.00 uur.

Kosten

De kosten voor de online training ‘Ingrediënten deel 1: shampoos en conditioners’ zijn € 205,00 (nu met hernieuwingskorting voor € 145,00 excl. btw).
Dit bedrag is inclusief de digitale hands-out,. Bij aanmelding ontvang je de factuur, te voldoen binnen 14 dagen.

Accreditatie/erkenning

Bij voltooiing van de online training ‘Ingrediënten deel 1: shampoos en conditioners’ ontvang je per e-mail een certificaat van deelname.

Annuleringsvoorwaarden

Uiterlijk 6 weken voor de start van de cursus kun je je kosteloos afmelden. Bij een afmelding na deze termijn, wordt de helft van het cursusbedrag in rekening gebracht, waarop je een factuur ontvangt. Lees de details over annuleren in de Algemene voorwaarden.

Hoe werkt het?

De online training wordt gegeven met het videoprogramma Zoom. Je kan de training volgen vanaf je desktop computer, laptop, tablet of smartphone (pc/mac/Android/iOS).

Installeer het videoprogramma Zoom. Kijk op hun website voor systeemvereisten en hulp bij installatie. Je hoeft er geen account aan te maken. Twee dagen voor de training ontvang je een e-mail van Haarvriendelijk met de link naar de lesomgeving van ZOOM.

Zorg dat je een kwartier van tevoren klaar bent, om er zeker van te zijn dat je beeld en geluid werken en je niets mist van de training.

Trainer

Deze cursus wordt gegeven door Annie Kok, oprichtster van Haarvriendelijk.nl. Zij brengt haar jarenlange ervaring en duurzame inzichten op haargezondheidsgebied op een enthousiaste manier over. 

Incompany

Wil je met je hele team deze training volgen, op maat voor jouw team? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek online voor jouw organisatie gegeven worden met de inhoud op jullie wensen afgestemd. Neem contact op voor de mogelijkheden en tarieven.

Kort maar krachtig

“De training ‘Ingrediënten deel 1: shampoos en conditioners’ was kort maar krachtig, en erg duidelijk. Ik kan nu aan klanten uitleggen wat er in shampoos zit en weet nu beter welk advies te geven bij hoofdhuidproblemen. De nieuw vergaarde kennis combineert mooi met mijn opleiding als herboriste.”

Linda voor den Dag – Heverlee, België

Andere trainingen voor Haarvriendelijke Kappers

Het vervolg op deze training zijn ‘Ingrediënten deel 2: hoofdhuidbehandelingen’ en ‘Ingrediënten deel 3: theorie voor krullenkappers’. Andere online trainingen van Haarvriendelijk die je momenteel kunt volgen, zijn de haar- en hoofdhuidspecialisatie Kapperscursus ‘Huid en haar’ en het vervolg daarop: Vervolgcursus ‘Huid en haar’ – Behandelprotocollen. Online dagdeeltrainingen en nascholing zijn ‘Voeding en voedingsstoffen’ en de training over Covid. Houd onze nieuwsbrief of Facebookpagina in de gaten voor volgende data.

 

  Aanmeldingsformulier

  Ik meld me aan voor de:

  Factuurgegevens
  Functie*

  Achtergrond


  Nieuwsbrief

  Vink onderstaande optie aan als je op de hoogte gehouden wilt worden door Haarvriendelijk over activiteiten en ander nieuws over natuurlijke haarverzorging en duurzaamheid in het kappersvak.

  Privacyvoorwaarden

  We zijn druk bezig om de vier ingrediëntentrainingen in een nieuw jasje te gieten als een tweedaagse training. Deze staat gepland voor 2024. Wil je hiervan op de hoogte gehouden worden, meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
  Wil je graag al zelfstandig aan de gang met de Ingrediëntenleer voor haarprofessionals, meld je dan aan voor de nieuwe uitgebreide on demand opleiding Ingrediëntenleer voor haarprofessionals via het e-learningplatform van De Haarvriendelijk Kapper!

  Annie Kok, trainster van de Ingrediëntentraining deel 1: introductie

  Onderscheid je voor je klanten met kennis over ingrediënten van je salonproducten!

  Ik kan nu aan klanten uit te leggen wat er in shampoos zit en weet nu beter welk advies te geven bij hoofdhuidproblemen.

  Linda voor den Dag — Heverlee, België

  Kappersnieuwsbrief

  Meld je aan voor de Haarvriendelijk nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe cursusdata, trainingen en ontwikkelingen op kappersgebied.