Certificering De Haarvriendelijke Kapper

 

De Haarvriendelijke Kapper: dé nieuwe kennisstandaard in de kappersbranche

Logo De Haarvriendelijke Kapper

Wil jij als Haarvriendelijke Kapper je passie vasthouden, je inzicht in het vak vergroten, je vakkennis voeden en veel inspiratie opdoen? Haarvriendelijk gaat je daarbij helpen! De trainingen van Haarvriendelijk behandelen deelgebieden in ons vak waar we te weinig mee bezig zijn, die we kunnen ontdekken, een specialist in kunnen worden en blijven. En het mooie is: ze zijn niet onderhevig zijn aan vluchtige trends.

Dat duurzaam en natuurlijk werken een trend is kun je namelijk niet meer zeggen. De wereld verandert, de consument verandert en jij zult als bedrijf daarop in moeten spelen om relevant te blijven bij de significant groeiende groep consumenten die duurzaamheid en gezondheid meenemen in hun koopgedrag.

Zorg dus dat je deze kritische consument kunt bedienen en helpen. Daarmee heeft jouw bedrijf ambassadeurs voor het leven!

Te weinig theorie
In de kappersbranche is al jaren de klacht dat de reguliere kappersopleidingen te weinig theoretische kennis verwerken in hun curriculum. Dit resulteert in te eenzijdige vakuitoefening. Kappers zijn vooral bezig met het haar verfraaien maar zijn niet opgeleid in verder kijken naar haar- en hoofdhuidproblematiek. Deze kennis is niet of schaars aanwezig in de branche, kennis die onontbeerlijk is, wil een kapper de klant écht kunnen helpen op het gebied van haar- en hoofdhuidproblemen.

Concurrentievoordeel
Dit is dé reden dat Haarvriendelijk in 2018 is gestart met het opleiden van kappers en het keurmerk De Haarvriendelijke Kapper heeft opgezet. De kappers die de Kapperscursus ‘Huid en haar’ hebben gevolgd, hebben gedegen kennis opgedaan over haar- en huidproblemen zoals eczeem, psoriasis, allergie, huidkanker en haaruitval. Door de kennisinjectie vanuit de trainingen van Haarvriendelijk nemen ze als haar- en hoofdhuidspecialisten een unieke plek in de kappersbranche in. Dit biedt jou een unieke manier om je te onderscheiden en te concurreren met andere kappers in de branche. Ook is het een solide manier om klanten te binden.

De Haarvriendelijke Kapper is dé standaard in de kappersbranche als het gaat over expertise en kennis over haar- en hoofdhuidproblematiek, ingrediënten en duurzaamheid. Doe jij mee met ons?

Overzicht van trainingen voor de certificering als Haarvriendelijke Kapper

Hoe word jij ook een Haarvriendelijke Kapper?

 • Het volgen van De Kapperscursus ‘Huid en haar’ is de basis van certificering.
 • Daarna kun je ondersteunende trainingen volgen over ingrediënten in haarverzorging en over de rol van voeding en voedingsstoffen voor haar en huid.

Ondersteuning vanuit Haarvriendelijk

Wat biedt Haarvriendelijk de aangesloten kappers en haarwerkers?

 • Na het volgen van de Kapperscursus ‘Huid en haar’ komt jouw vermelding in de Kappersindex van Haarvriendelijk
 • Je krijgt toegang tot de besloten groep op Facebook met alle Haarvriendelijke Kappers
 • Je krijgt marketingmateriaal van De Haarvriendelijke Kapper, zoals banners voor op je website of in marketinguitingen en het logo van De Haarvriendelijke Kapper in verschillende bestandsformaten
 • Marketingbanners met haar- en huidtips voor de klanten
 • Ondersteuning bij lastige casussen in de Haarvriendelijke Kappers groep of rechtstreeks van Haarvriendelijk
 • Raam-, deur- of spiegelsticker van De Haarvriendelijke Kapper, voorzien van jaartal
 • Certificaat van De Haarvriendelijke Kapper, voorzien van jaartal

Hoe blijf jij een Haarvriendelijke Kapper?

 • Na het volgen van De Kapperscursus ‘Huid en haar’ volg je in hetzelfde jaar, of het jaar erop de Vervolgcursus ‘Huid en haar’ – Behandelprotocollen voor De Haarvriendelijke Kapper
 • Daarna volgt de jaarlijkse hercertificering, door middel van Update Trainingen
 • Deze Update Trainingen vinden elk jaar in januari plaats
 • De Update Trainingen hebben de onderwerpen vanuit de Kapperscursus ‘Huid en haar’, te weten: haaruitval, psoriasis, allergie, atopisch eczeem, seborroïsch eczeem en huidkanker
 • Bij het volgen van de Update Training in januari ontvang je automatisch je nieuwe certificaat voor het desbetreffende jaar, een deursticker, geüpdatet lesmateriaal en een herzien behandelprotocol over het behandelde onderwerp evenals nieuw of geüpdatet marketingmateriaal van De Haarvriendelijke Kapper

Meest gestelde vragen

 

Ik ben een Haarvriendelijke Kapper. Hoeveel tijd heb ik om de Behandelprotocollen te volgen en zo mijn hercertificering te doen?

Kappers die nu Haarvriendelijke Kapper zijn hebben ieder jaar de kans om hun hercertificering te waarborgen. De eerste training na de Kapperscursus ‘Huid en haar’ is de Behandelprotocollen. Met het goed gevolg afsluiten van de Behandelprotocollen volg je ieder jaar een Update Training voor Haarvriendelijke Kappers met onderwerpen vanuit de Kapperscursus ‘Huid en haar’. Zo zul je je certificering behouden. Heb je de Kapperscursus gevolgd in de tweede helft van het jaar? Dan geldt je certificering tot en met het jaar erop.

In de afgelopen tijd heb ik een aantal van Haarvriendelijks trainingen en/of webinars gevolgd. Gelden deze als hercertificering en blijf ik ook daarmee geregistreerd als Haarvriendelijke Kapper?

Alleen de Vervolgcursus ‘Huid en haar’ – Behandelprotocollen en daarna de Update Trainingen weergegeven in de infographic op deze pagina gelden als een hercertificering. De ingrediënten- en voedingstrainingen zijn ondersteunende trainingen voor De Haarvriendelijke Kapper (en toegankelijk voor alle geïnteresseerde kappers). Haarvriendelijke Kappers zijn haar- en hoofdhuidspecialisten die zich specialiseren op huid- en haaraandoeningen. De Behandelprotocollen en de jaarlijkse Update Trainingen ondersteunen de gecertificeerde kappers en frissen de benodigde kennis op van haar- en huidproblemen om de kwaliteit van De Haarvriendelijke Kapper te waarborgen.

Blijf ik als gecertificeerde Haarvriendelijke Kapper in de Kappersindex vermeld als ik de Behandelprotocollen en Update Trainingen van Haarvriendelijk niet volg?

Nee, om de kwaliteit van dit keurmerk te kunnen waarborgen zal jouw vermelding verwijderd worden uit de Kappersindex van Haarvriendelijk. En dat is heel erg zonde! Heel erg jammer om iets wat je geleerd hebt niet te herhalen. Kennis herhalen is de enige manier om deze paraat te houden en te hebben in de salon! Wil je je later alsnog aansluiten bij De Haarvriendelijke Kapper? Dan dien je de Kappercursus ‘Huid en haar’ opnieuw te volgen. Heb je hier vragen over, neem dan contact op.

Wanneer zijn de Update Trainingen voor De Haarvriendelijke Kappers?

Ieder jaar in januari behandelen we in de Update Trainingen een huid- of haaraandoening opnieuw, aangevuld met nieuwe kennis en inzichten (ook op het gebied van ingrediënten en voeding), ondersteund door nieuw lesmateriaal en waar nodig een nieuw, herzien Behandelprocotol voor op jouw houten standaard in de salon.

Overzicht trainingen Haarvriendelijk

(Trainingen met een * tellen mee voor de certificering van De Haarvriendelijke Kapper)

Basistraining *

Kapperscursus ‘Huid en haar’
Tweedaagse specialisatie in haar- en hoofdhuidproblematiek voor de duurzame kapper.

Vervolgtraining *

Vervolgcursus ‘Huid en haar’ – Behandelprotocollen voor De Haarvriendelijke Kapper
Dagtraining om op te frissen en het praktisch inzetten van de kennis uit de Kapperscursus ‘Huid en haar’. De basis hiervoor zijn de speciaal voor De Haarvriendelijke Kapper ontwikkelde Behandelprotocollen.

Update Trainingen *

Update Training: Haaruitval
Verdieping in belangrijke aspecten rondom alopecia en er wordt een basis gelegd in hoofdhuidonderzoek door middel van trichoscopie.

Andere Update Trainingen zullen worden gehouden over huidkanker, psoriasis, atopisch eczeem, seborroïsch eczeem en contacteczeem.

Update Training: Psoriasis
Verdieping in belangrijke aspecten rondom psoriasis. Denk aan het ontstaan en verloop van de aandoening, de link met voeding en het microbioom. Daarnaast wordt er ingegaan op de salonbehandeling van psoriasis. 

Andere Update Trainingen zullen worden gehouden over huidkanker, psoriasis, atopisch eczeem, seborroïsch eczeem en contacteczeem.

Aanvullende trainingen

Ingrediënten 1: Introductie
Introductietraining om inzicht te krijgen in de inhoudsstoffen van haar- en huidcosmetica en de invloed bij haar- en hoofdhuidproblematiek. Deze training is sterk aanbevolen voor de Vervolgcursus ‘Huid en haar’ – Behandelprotocollen voor De Haarvriendelijke Kapper.

Ingrediënten 2: Verdieping voor natuurkappers
Training waarin dieper in wordt gegaan op natuurlijke inhoudsstoffen en natuurlijke behandeling bij haar- en hoofdhuidproblematiek. Deze training is sterk aanbevolen voor de Vervolgcursus ‘Huid en haar’ – Behandelprotocollen voor De Haarvriendelijke Kapper.

Voeding en voedingsstoffen voor huid en haar
Dagdeeltraining over de invloed van voeding en voedingsstoffen op de gezondheid van huid en haar. Deze training is sterk aanbevolen voor de Vervolgcursus ‘Huid en haar’ – Behandelprotocollen voor De Haarvriendelijke Kapper.

 

Bedrijfsgroei

“Door deze trainingen ben ik ook gaan kijken waar ik ben met mijn bedrijf. Het heeft me aangezet tot nadenken en ben zo stapje voor stapje gaan uitbreiden met mijn kennis. Dankjewel Annie voor deze leerzame en informatieve cursussen. Ik volg nu nog meer mijn passie!!”

Bianca Krijgsman – Moods Hairsalon

De Haarvriendelijke Kapper: dé nieuwe kennisstandaard in de kappersbranche

Kappersnieuwsbrief

Meld je aan voor de Haarvriendelijk nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe cursusdata, bij- en nascholingen en ontwikkelingen op kappersgebied.