Update Trainingen

HAARVRIENDELIJK’S
Meld je aan!

Online Update Trainingen

Voor de hercertificering als Haarvriendelijke Kapper worden er nu drie Update Trainingen aangeboden:

Aanvullend webinar Hoofdhuidbehandelingen

Voor de Haarvriendelijke Kapper die de Update Training over Eczeem, Psorias of de Vervolgcursus ‘Huid en haar’ – Behandelprotocollen volgt, is er begin 2024 een extra webinar te volgen. Je krijgt hierin verdieping die specifiek aansluit op de behandelingen die in de genoemde trainingen worden geleerd. Lees meer hierover in de beschrijving van de betreffende Update Training.

Gratis updateles over huidkanker

Daarnaast wordt er bij de Update Trainingen voor Haarvriendelijke Kappers kosteloos een Updateles over huidkanker verzorgd. Dit onderwerp is zo belangrijk dat de kennis hierover ieder jaar een kleine update vereist. Voor de Haarvriendelijke Kappers wordt de kennis over dit onderwerp middels een gratis videoles gewaarborgd.

Nieuw! Update Training Eczeem

De online Update Training Eczeemvarianten gaat een stap verder in kennisontwikkeling voor Haarvriendelijke Kappers!

In deze spiksplinternieuw Update Training wordt dieper ingegaan op belangrijke aspecten rondom de eczeemvarianten die je als kapper tegenkomt bij jouw klanten in de salon. Deze Update Training is alleen te volgen als Haarvriendelijke Kapper en heb je voorafgaand de Behandelprotocollen gevolgd.

Deze training wordt compleet gemaakt met nieuw lesmateriaal over eczeem en een aanvullende blad op de standaard van de Behandelprotocollen. Met deze kennisupdate kun jij jouw klanten beter voorzien van relevante informatie over hun (hoofd)huidprobleem. Zo kun je ze nog beter begeleiden en helpen. Het doel is niet dat we het op gaan lossen – dat is helaas ook niet altijd mogelijk – maar we kunnen de klant zeker helpen en ondersteunen met onze kennis. Deze ondersteuning wordt heel vaak gemist door patiënten met eczeem. Wij kunnen dit doen op diverse manieren. Denk dan aan op maat gemaakte hoofdhuidbehandelingen, advies over thuisproducten maar ook voeding en leefstijl speelt een hele belangrijke rol bij het leren omgaan met eczeem. In deze training wordt hier uitgebreid op ingegaan.

 

Banner Update Training Eczeem voor de herregistratie als Haarvriendelijke Kapper

 

De rol van eczeem in het kappersvak

Eczeem is een verzamelnaam van verschillende eczeemsoorten. Met een flink aantal daarvan hebben we ook te maken in het kappersvak. Denk dan aan atopisch eczeem bij onze klanten op de hoofdhuid dat zich vaak uit in een overgevoelige hoofdhuid, allergie voor haarverf en seborroïsch eczeem wat onze klanten vaak ‘roos’ noemen.

In de hercertificeringstraining gaan we in op de diverse eczeemvarianten, het verschil daartussen en hoe ze adequaat en doeltreffend te behandelen. In 2014 gaf 4,9 procent van de Nederlanders aan last te hebben van chronisch eczeem, dat zijn ruim 820 duizend mensen (cijfers CBS). Dat zijn er iets meer dan tien jaar geleden. De meldingen van eczeem stijgen dus eerder dan dat ze dalen. Dat zien we ook terug in de salons. Veel jonge kinderen die al kampen met eczeem en vrouwen hebben er wat vaker last van dan mannen. Een grote doelgroep dus die misschien niet vaak voor deze klacht bij de dermatoloog komt, maar terdege ondersteuning wil en kan gebruiken. In deze training gaan we daarin weer een stap verder!

Je ontvangt bij deze training een nieuw blad op de houten standaard met de Behandelprotocollen voor De Haarvriendelijke Kapper. Op dit nieuwe blad staan natuurgeneeskundige (voorbeeld)behandelingen en recepten voor de eczeemhuid. Ook vindt je hier ingrediënten die het beste vermeden kunnen worden bij de meeste eczeemvarianten.

 

De inhoud in vogelvlucht

 • Basiskennis huidvernieuwing
 • Herkennen van symptomen op de (hoofd)huid
 • Atopisch eczeem
 • Seborroisch eczeem
 • Allergisch contacteczeem
 • Niet-allergisch contacteczeem
 • Kapperseczeem

Vereiste vooropleiding

Update Trainingen voor Haarvriendelijke Kappers tellen mee voor de jaarlijkse hercertificering!

Aanvullend webinar Hoofdhuidbehandelingen

Als ondersteuning bij deze training wordt er een webinar Hoofdhuidbehandelingen aangeboden, speciaal voor de Haarvriendelijke Kapper die de Update Psoriasis, de Update Eczeem en/of de Behandelprotocollen volgt.

Dit webinar wordt on demand aangeboden, dus het is te bekijken wanneer het jou uitkomt. Er zal ingaan worden op de hoofdhuidrecepten die in het lesmateriaal van bovenstaande certificeringstrainingen zijn gedeeld. Dit is extra tijd voor verdere verdieping in de werkwijze en zo leer je de hoofdhuidbehandelingen nog makkelijker toe te passen. Het is dus een hele fijne ondersteuning bij de Behandelprotocollen, de Update Training Psoriasis en de Update Training Eczeem.

Meld je aan voor dit interessante webinar bij gelijktijdig aanmelden voor de Update Training of Behandelprotocollen!
De kosten voor het aanvullende webinar zijn € 27,50 exclusief btw.

 

Inhoud van het programma over eczeem

De te behandelen onderwerpen van deze training
 • Basiskennis huidvernieuwing
 • Herkennen van symptomen op de (hoofd)huid
 • Leren uitvragen van de symptomen die voorkomen bij de diverse eczeemvarianten
 • Symptomentabel om makkelijker eczeemvarianten en psoriasis uit te vragen
 • Verschil kunnen maken tussen de symptomen die voorkomen bij psoriasis en bij eczeem
 • Behandelen en tegengaan van jeuk op de hoofdhuid
 • Invloed van het microbioom en de pH-waarde bij de diverse eczeemvarianten
 • Invloed van voeding en leefstijl
 • Hoofdhuidbehandelingen op maat in de salon
 • Kapperseczeem, haarverf- en parfum allergisch contacteczeem
 • Varianten allergisch contacteczeem
 • Welke haarverzorgingsingrediënten en behandelingen kunnen beter vermeden en ingezet worden bij allergie?

Trainingsdata

Deze training is ook on demand te volgen. Je kan de training starten wanneer het jou uitkomt, en je hebt bovendien 30 dagen om de training terug te kijken. In het aanmeldformulier kun je de optie van je keuze aanvinken.

Datum Training Kosten
Nieuwe data voor Update Trainingen die meetellen voor de hercertificering worden voor 2024 gepland. Houd de nieuwsbrief en de Facebookpagina in de gaten.
On demand On demand Update Training – Eczeem € 209,50

Prijzen ex. btw

Update Training Haaruitval

De online Update Training Haaruitval gaat een stap verder in kennisontwikkeling voor Haarvriendelijke Kappers!
In deze superinteressante Update Training wordt er dieper ingegaan op belangrijke aspecten rondom alopecia en een basis gelegd in hoofdhuidonderzoek door middel van trichoscopie. Deze Update Training is alleen te volgen als Haarvriendelijke Kapper, ook heb je hiervoor aansluitend de Behandelprotocollen gevolgd.

Deze training wordt compleet gemaakt met een nieuwe cursusmap, nieuw lesmateriaal over alopecia en een aanvullende blad op de standaard van de Behandelprotocollen. Met deze kennisupdate kun jij jouw klanten beter voorzien van relevante informatie over hun haarprobleem. Zo kun je ze nog beter begeleiden en helpen. Het doel is niet dat we het op gaan lossen – dat is helaas ook niet altijd mogelijk – maar dat we de klant kunnen helpen en ondersteunen met onze kennis. Herkenning, erkenning en ondersteuning wordt heel vaak gemist door patiënten met haaruitval.

Trichoscopie voor Haarvriendelijke Kappers

In het kappersvak zijn er veel kappers die hun klanten met haar- en hoofdhuidproblemen nog beter willen helpen. Dit kan door middel van hoofdhuidonderzoek. Je gebruikt hiervoor een digitale microscoop voor de hoofdhuid (trichoscoop). Klanten kunnen meekijken via laptop of iPad om via deze manier letterlijk een beter beeld te krijgen van de behandeling. Het resultaat van hoofdhuidreiniging of -behandelingen kan met dit type onderzoek gemakkelijker inzichtelijk worden gemaakt. In deze nieuwe Update Training voor Haarvriendelijke Kappers wordt een basis gelegd voor het onderzoek van de hoofdhuid op het gebied van haaruitval.

 

Banner Update Training Haarvriendelijk Haarvriendelijk

 

De inhoud in vogelvlucht

 • Basiskennis Trichoscopie
 • Herkennen van symptomen op de hoofdhuid
 • Resultaten nieuwe behandelmethodes

Vereiste vooropleiding

Update Trainingen voor Haarvriendelijke Kappers tellen mee voor de jaarlijkse hercertificering!

Inhoud van het programma over haaruitval

De te behandelen onderwerpen van deze training
 • Herkennen van alopecia op de hoofdhuid met behulp van trichoscopie
 • Herkennen van symptomen op de hoofdhuid zoals uitroeptekenhaartjes
 • Varianten alopecia areata, zoals ophiasis, diffuus, reticulaire, universalis en totalis
 • Prognose alopecia areata varianten
 • Post-chemohaar en hergroei
 • Resultaten nieuwe behandelmethodes zoals lasertherapie (LLLT), microneedling, dermaroller, Platelet-rich plasma (PRP)
 • Insulineresistentie en haaruitval
 • Verlittekende kaalheid bijv. Folliculitis decalvans
 • Senile alopecia

Trainingsdata

Deze training is ook on demand te volgen. Je kan de training starten wanneer het jou uitkomt, en je hebt bovendien 30 dagen om de training terug te kijken. In het aanmeldformulier kun je de optie van je keuze aanvinken.

Datum Training Kosten
Nieuwe data voor Update Trainingen die meetellen voor de hercertificering worden voor 2024 gepland. Houd de nieuwsbrief en de Facebookpagina in de gaten.
On demand On demand Update Training – Haaruitval € 209,50

Prijzen ex. btw

Update Training Psoriasis

De online Update Training Psoriasis gaat een stap verder in kennisontwikkeling voor Haarvriendelijke Kappers!

Psoriasis is een hinderlijke, veelvoorkomende en ongeneeslijke huidaandoening. Medisch gezien is psoriasis geen ernstige of levensbedreigende ziekte, maar de negatieve invloed ervan op het psychosociale welbevinden is fors. Gevoelens van schaamte grijpen diep in het dagelijks leven van onze klanten. Psoriasis is dan ook een probleem wat we relatief vaak zien in de salon en waar wij als kapper graag onze klanten mee helpen en ondersteunen. Ondanks onze behandelingen in de salon en de adviezen die wij ze kunnen geven kunnen onze klanten weliswaar nog steeds niet definitief met de aandoening afrekenen, maar er wel beter grip op krijgen. Help jij hem/haar daarbij?

Deze Update training voor Haarvriendelijke Kappers vormt de ultieme verdieping en verbreding van kennis en kunde met betrekking tot psoriasis. De nieuwste ontwikkelingen binnen dermatologie, voeding en natuurgeneeskunde komen aan de orde en uiteraard wordt ook eerdere opgedane kennis opgefrist.

Je ontvangt bij deze training een nieuw blad op de houten standaard met de Behandelprotocollen voor De Haarvriendelijke Kapper. Op dit nieuwe blad staan natuurgeneeskundige (voorbeeld)behandelingen en recepten voor de psoriasishuid.

 

Gratis updateles over huidkanker

Daarnaast wordt er bij de Update Trainingen voor Haarvriendelijke Kappers kosteloos een Updateles over huidkanker verzorgd. Een heel belangrijk onderwerp gezien de huidige prognose dat het aantal gevallen van huidkanker in de komende tien jaar naar verwachting het snelst gaat stijgen. Er wordt uitgegaan van een toename van 40 procent vanwege overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon en zonnebanken.

Dit onderwerp is zo belangrijk dat de kennis hierover ieder jaar een kleine update vereist. Voor de Haarvriendelijke Kappers wordt de kennis over dit onderwerp middels een gratis videoles gewaarborgd.

De rol van de kapper is die van signaleren en doorsturen naar de huisarts. In een vroeg stadium kan erger worden voorkomen en daarom is het belangrijk dat kappers bepaalde veranderingen van de huid leren herkennen. 

Kijk ook zeker regelmatig deze video (helaas in het Engels) om signalen te herkennen.

Banner Update Training Psoriasis Haarvriendelijk

 

De inhoud in vogelvlucht

 • Opfrissen en updaten van kennis over psoriasis
 • Herkennen van symptomen op de hoofdhuid
 • Vermijden, inzetten en behandelen bij psoriasis
 • Advies geven over voeding en leefstijl bij psoriasis

Vereiste vooropleiding

 

Update Trainingen voor Haarvriendelijke Kappers tellen mee voor de jaarlijkse hercertificering!

Aanvullend webinar Hoofdhuidbehandelingen

Als ondersteuning bij deze training wordt er een webinar Hoofdhuidbehandelingen aangeboden, speciaal voor de Haarvriendelijke Kapper die de Update Psoriasis, de Update Eczeem en/of de Behandelprotocollen volgt.

Dit webinar wordt on demand aangeboden, dus het is te bekijken wanneer het jou uitkomt. Er zal ingaan worden op de hoofdhuidrecepten die in het lesmateriaal van bovenstaande certificeringstrainingen zijn gedeeld. Dit is extra tijd voor verdere verdieping in de werkwijze en zo leer je de hoofdhuidbehandelingen nog makkelijker toe te passen. Het is dus een hele fijne ondersteuning bij de Behandelprotocollen, de Update Training Psoriasis en de Update Training Eczeem.

Meld je aan voor dit interessante webinar bij gelijktijdig aanmelden voor de Update Training of Behandelprotocollen!
De kosten voor het aanvullende webinar zijn € 27,50 exclusief btw.

 

Inhoud van het programma over psoriasis

De te behandelen onderwerpen van deze training
 • Psoriasis triggeren: de rol van infecties en medicijnen
 • Glutenintolerantie en huidziekten
 • Voedingsinvloeden bij psoriasis (gluten, lactose en suiker)
 • Darmmicrobioom bij psoriasis
 • Psychische belasting van psoriasis
 • Herkennen, voorlichten en adviseren bij psoriasis
 • Tijdig herkennen van risico’s en zo nodig doorverwijzen
 • Vermijden en inzetten van producten en behandelingen bij psoriasis
 • Verschil tussen seborroïsch eczeem, psoriasis en sebopsoriasis
 • Natuurgeneeskundige (voorbeeld)recepten als behandelprotocol op de standaard
 • Updaten en herhalen kennis over huidkanker

Trainingsdata

Deze training is ook on demand te volgen. Je kan de training starten wanneer het jou uitkomt, en je hebt bovendien 30 dagen om de training terug te kijken. In het aanmeldformulier kun je de optie van je keuze aanvinken.

Datum Training Kosten
Nieuwe data voor Update Trainingen die meetellen voor de hercertificering worden voor 2024 gepland. Houd de nieuwsbrief en de Facebookpagina in de gaten.
On demand On demand Update Training – Psoriasis € 209,50

Prijzen ex. btw

Aanvullend webinar Hoofdhuidbehandelingen

Als ondersteuning bij deze training wordt er een webinar Hoofdhuidbehandelingen aangeboden, speciaal voor de Haarvriendelijke Kapper die de Update Psoriasis, de Update Eczeem en/of de Behandelprotocollen volgt.

Dit webinar wordt on demand aangeboden, dus het is te bekijken wanneer het jou uitkomt. Er zal ingaan worden op de hoofdhuidrecepten die in het lesmateriaal van bovenstaande certificeringstrainingen zijn gedeeld. Dit is extra tijd voor verdere verdieping in de werkwijze en zo leer je de hoofdhuidbehandelingen nog makkelijker toe te passen. Het is dus een hele fijne ondersteuning bij de Behandelprotocollen, de Update Training Psoriasis en de Update Training Eczeem.

Meld je aan voor dit interessante webinar bij gelijktijdig aanmelden voor de Update Training of Behandelprotocollen!
De kosten voor het aanvullende webinar zijn € 27,50 exclusief btw.

 

Overzicht certificering

Doel

Deze hercertificering is uitsluitend voor Haarvriendelijke Kappers, haarprofessionals die een stap verder willen zetten. Voor hun klanten, maar ook voor zichzelf. Ons vak is zoveel breder dan het in eerste instantie oppervlakkig lijkt, regelmatig een kennisinjectie is belangrijk om belangrijke kennis paraat te houden. Kennis zal anders teveel op de achtergrond verdwijnen waardoor je op de werkvloer toch alsnog die klant niet kunt helpen. Zorg dus dat jij als Haarvriendelijke Kapper die stap extra zet en specialiseer je steeds meer als hoofdhuiddeskundige. Specialisatie is de enige manier waar je klanten aantrekt in de salon die niet kijken naar prijs, maar graag betalen voor kwaliteit, extra service en gedegen, deskundig advies.

Overzicht van trainingen voor de certificering als Haarvriendelijke Kapper
Ieder jaar in januari en februari biedt Haarvriendelijk voor De Haarvriendelijke Kapper de Update Trainingen aan. Voor meer informatie over de voordelen en voorwaarden van registratie als Haarvriendelijke Kapper lees je verder op de pagina over de (her)certificering als Haarvriendelijke Kapper.  

Lees verder voor de praktische informatie en wat cursisten zeggen. Voor andere trainingen check het overzicht met data.

Praktische gegevens

Tijdstip

De online Update Training duurt 7 uur.

Les op maandag
De lesdag op maandagen start om 9.00u en duurt tot 16.00u.
We onderbreken de training met een lunchpauze van een uur.
De lesdag op zondagen start om 9.00u en duurt tot 14.30u.*

Les op zondag
De zondagtraining duurt korter, van 9.00 tot 14.30 uur want dan volg je ook een stuk vooraf on demand. Dit doet Haarvriendelijk om de zondagen wat tijdsvriendelijker te maken. De opname die je voorafgaand aan de training bekijkt krijg je twee weken van tevoren en zal vooral gaan over de anatomie van haar en huid. Bij aanvang van de training is er ruimte voor vragen, waarna we de resterende theorie live bespreken. Deze opzet geeft jou wat meer ruimte op je vrije zondag en de mogelijkheid om de training op je eigen tempo in twee delen op te pakken! Je gaat dus geen theorie missen via de nieuwe zondagsopzet, op zondagen profiteer je juist van extra voorbereidingstijd.
De maandagen blijven in ‘oude stijl’ van 9.00 tot 16.00 uur.

Kosten

De kosten voor de online Update Training zijn € 209,50 ex. btw (btw verlegd voor Belgische ondernemers). Dit bedrag is inclusief een nieuwe cursusmap (deel 2, als je deze nog niet hebt ontvangen) met een nieuwe module, een aanvulling over haaruitval of psoriasis voor je houten standaard met de Behandelprotocollen en verzendkosten. Bij aanmelding ontvang je de factuur, te voldoen binnen 14 dagen.

Annuleringsvoorwaarden

Tot uiterlijk 6 weken voor de start van de training kun je je kosteloos afmelden. Bij een afmelding na deze termijn, wordt de helft van het cursusbedrag in rekening gebracht, waarop je een factuur ontvangt. Lees de details over annuleren in de Algemene voorwaarden.

Hoe werkt het?

De online training wordt gegeven met het videoprogramma Zoom. Je kan de training volgen vanaf je desktop computer, laptop, tablet of smartphone (pc/mac/Android/iOS).

Installeer het videoprogramma Zoom. Kijk op hun website voor systeemvereisten en hulp bij installatie. Je hoeft er geen account aan te maken. Twee dagen voor de training ontvang je een e-mail van Haarvriendelijk met de link naar de training.

Zorg dat je een kwartier van tevoren klaar bent, om er zeker van te zijn dat je beeld en geluid werken en je niets mist van de training.

Trainer

Deze Update Training wordt gegeven door Annie Kok, oprichtster van Haarvriendelijk.nl. Zij brengt haar jarenlange ervaring en duurzame inzichten op haargezondheidsgebied op een enthousiaste manier over.

Accreditatie/erkenning

Deelname aan de online Update Training telt mee voor de jaarlijkse hercertificering als Haarvriendelijke Kapper. Je vermelding in de Kappersindex blijft dan ook gehandhaafd. Haarvriendelijke Kappers ontvangen een jaardeursticker zodat hun klanten kunnen zien dat ze een Haarvriendelijke Kapper bezoeken die zijn/haar duurzame kapperskennis betreffende haar- en hoofdhuidproblematiek up to date houdt. Kijk in het cursusoverzicht voor de eisen van hercertificering.

Incompany

Wil je met je hele team deze cursus volgen bij jou in de buurt? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek op locatie en op maat voor jouw organisatie gegeven worden. Neem contact op voor de mogelijkheden en tarieven.

Onderscheidend

“Ik ben zeer onder de indruk van alle kennis die Annie heeft. Alle cursussen zitten heel overzichtelijk en duidelijk in elkaar met veel verwijzingen naar literatuur en korte filmpjes. Ze weet me altijd weer te verrassen. De kennis is een verrijking voor mijn salon, we kunnen ons hierdoor onderscheiden.”

Daniëlle Koningstein – Fair4Hair

  Aanmeldingsformulier

  Met dit formulier kan je je voor meerdere online Update Trainingen tegelijk aanmelden.

  Ik meld me aan voor de

  NIEUW: Online Update Training – Eczeem (hercertificering)


  Online Update Training – Haaruitval (hercertificering)

  Online Update Training – Psoriasis (hercertificering)


  Factuurgegevens


  Functie*

  Achtergrond


  Nieuwsbrief

  Vink onderstaande optie aan als je op de hoogte gehouden wilt worden door Haarvriendelijk over activiteiten en ander nieuws over natuurlijke haarverzorging en duurzaamheid in het kappersvak.

  Privacyvoorwaarden

  Annie Kok, trainster

  Help en adviseer jouw klanten nog beter met deze nieuwe kennis en skills!

  De Haarvriendelijk trainingen zijn zeer leerzaam en informatief. Dit heeft mijn passie als beroep nog meer diepgang gegeven en een intenser contact met de klanten.
  Bianca Krijgsman — Moods Hairsalon

  Kappersnieuwsbrief

  Meld je aan voor de Haarvriendelijk nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe cursusdata, trainingen en ontwikkelingen op kappersgebied.