Meer over mij

Op mijn zestiende startte ik op de kappersopleiding. Ik ging daarbij ook direct aan het werk in een kapsalon. Meer dan haren wassen, koffie zetten, haren vegen en haarkleuringen inzetten en uitspoelen deed ik de eerste twee jaar niet. Na een paar maanden kreeg ik klachten aan mijn handen. Jeuken deden ze en de kloven sprongen erin. Heel pijnlijk – ik had daar ’s nachts ook veel last van.

De dermatoloog deed tot twee keer toe een plaktest op mijn rug. Er kwam uit dat ik een contactallergie had voor parfum en PPD (een stof die veel voorkomt in chemische haarkleuringen). Ik kreeg hormoonzalf en van hem moest ik daarmee meerdere keren op een dag mijn handen insmeren. Ook lag ik ’s nachts met handschoentjes in bed om de zalf er goed in te laten trekken. Het hielp niet afdoende en het zorgde er voor dat mijn werkgeefster me niet in vaste dienst wilde nemen. Ze vond het gevaar te groot dat ik niet meer kon werken door deze allergieën.

Het ging pas wat beter toen ik begon met knippen en niet meer de hele dag achter de wasbak stond. De hele dag in aanraking met chemische middelen kon mijn huid niet verdragen, hoe trouw ik ook handschoenen aandeed. Een paar jaar later had ik opeens een groot stuk eczeem op mijn wang. Vreselijk vond ik dat maar ik durfde niet goed daar te smeren met de hormoonzalf. Ik had wel door dat het geen onschuldig goedje was en gebruikte het liever niet. Een schoonheidsspecialist heeft mij uiteindelijk geholpen met een huidbehandeling en met een goede crème voor mijn probleemhuid.

Deze crème heb ik jarenlang nog nodig gehad om een nieuwe uitbraak te voorkomen. Weg was mijn allergie dus zeker niet. Als ik weer in contact was geweest met een verkeerde stof kreeg ik het gewoon weer op die plek terug. Toen ik dacht dat allemaal een beetje onder controle te hebben, kreeg ik luchtwegklachten. Ik ben zeker wel een hele winter verkouden geweest: het werd chronisch.

De KNO-arts kon niet veel vinden, gevoelige slijmvliezen en weer een overgevoeligheid op parfum. Ik kreeg antibiotica en neussprays om de verkoudheid tegen te gaan en de neusslijmvliezen te kalmeren. Werken deed het eigenlijk niet. Tot op de dag van vandaag heb ik last van chronische verkoudheid.

Sinds ik mij verdiep in meer natuurlijke wijzen tot genezing, weet ik waarom ik zo een uitbraak had naar de luchtwegen. Ik dacht altijd dat de huidklachten ‘gewoon’ over moesten gaan. “Als het niet meer te zien was, dan zou het weg zijn”, was mijn gedachte. Nu weet ik echter dat wat je de huid ‘indrukt’, er ook op een andere manier weer uitkomt, of het gaat op een dieper niveau verder. Ik werd zieker door mijn klachten symptomatisch te onderdrukken (zoals met de hormoonzalf en antibiotica). Er was niemand – ook de dermatoloog en de kno-arts niet – die dat tegen mij in die tijd heeft kunnen vertellen.

Wat dit betekent voor mij

Zoals dit stuk illustreert heb ik zelf meegemaakt wat huidklachten met mij doen. Hierbij weet ik door jarenlang als kapster te hebben gewerkt, dat ik daarin niet alleen ben: mensen met huidklachten vermijden liever de kapper en voelen zich erg ongemakkelijk tijdens behandelingen in de kapsalon. Zelf had ik veel last van de schaamte die de huidproblemen mij opleverde: vooral voor mijn handen gold, dat iedereen dit kon zien. Al stond ik maar af te rekenen bij een kassa: het werd opgemerkt. Ook deed het vaak pijn en kon ik er niet van slapen. Daarnaast was ik onzeker over of ik nog wel in het kappersvak kon blijven. Ik wist eerlijk gezegd ook niet welk beroep ik nog meer leuk vond. Schoonheidsspecialiste misschien, maar ik bedacht mij dan vast tegen dezelfde problemen aan te lopen.

Een jaar of vijf geleden ben ik begonnen met het biologisch kleuren met plantenkleuringen. Dit ben ik gaan doen doordat ik onwel raakte tijdens het uitspoelen van mijn eigen (toen nog) chemische haarkleuring: het leek net alsof ik flauwviel. Dat was voor mij de druppel en ik ben op zoek gegaan naar een haarkleuring waar ik wel tegen kan. Ik had ook al wel in mijn klantenkring gemerkt dat er veel mensen zijn die jeuk ervaren tijdens of na het kleuren. Sommigen waren al gestopt met kleuren omdat ze er eenvoudig weg niet tegen konden.

Wat me direct opviel was de glans die de plantenkleuring geeft aan het haar. Ook was ik natuurlijk blij dat ik eindelijk eens zonder zorgen de bakjes om kon spoelen zonder handschoenen. Maar wat me nog het meest heeft verbaast is het gezondmakende effect de plantenkleuring heeft op haaruitval en huidproblemen. Klanten waren ontzettend blij met de plantenkleuring en met het juiste productgebruik waren ze soms al afdoende geholpen met bijvoorbeeld haaruitval of hun huidprobleem.

Anderzijds bemerkte ik bij deze groep mensen dat er vaak meer aan de hand was: dat er meer gezondheidsklachten speelden. Bij deze mensen blijft het kleuren met plantenkleuringen een ‘doekje voor het bloeden’. Om deze mensen echt verder te kunnen helpen, besloot ik een opleiding tot natuurgeneeskundige te starten. Ik wil graag niet alleen klachten verminderen, maar ook ervoor zorgen dat deze klachten niet meer terug komen en hen ondersteunen bij een gezond-makend proces.

Meer weten?

Over mijn werkwijze, of een afspraak maken? Neem contact op! 

Ook voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek ben jij van harte welkom! 

contact@haarvriendelijk.nl
06-25338154 (maandag t/m vrijdag)