Haren wassen, we doen het meerdere keren per week en sommigen van ons misschien wel elke dag. Wat zijn de ‘fouten’ die onze klanten daarbij kunnen maken? . Het wassen van het haar is namelijk altijd een (kleine?) aanslag op het haar: we gebruiken teveel water, te warm water en we staan vaak te lang onder de douche. Ons haar slijt daarvan en vooral als je langer haar hebt ga je dat merken aan beschadigde lengten en punten van het haar. Bedenk dat er geen synthetische behandelingen voor nodig zijn om het haar te beschadigen, alleen verkeerde wasroutines in combinatie met agressieve producten kunnen hiervoor zorgen.

Minder, minder, minder

Wat beter is voor het milieu is ook beter voor ons haar. Dus, minder warm water, minder lang in contact met water en minder agressieve reinigers (die vaak worden gemaakt van aardolie of palmolie). Haar en hoofdhuid hebben het zwaar te verduren als het haar op hoge temperatuur wordt gewassen met nare uitdrogende reinigers. Agressieve reinigers zorgen ervoor dat haar en huid worden gestript van de natuurlijke haar- en huidvetten. Deze vettige stoffen op haar en huid zijn juist zo belangrijk voor een gezonde huid en goed haarbehoud!

En agressieve reinigers vinden we in de meeste consumentenproducten terug. Deze ingrediënten zijn goedkoop, reinigen effectief en geven heel veel schuim (en zijn lekker goedkoop voor de fabrikant). En dat is wat de consument wil toch, schuim? Maar weet je dat schuim haar alleen nog maar meer uitdroogt en alleen schuim het haar niet reinigt? Dat doen de reinigende bestanddelen in de shampoo en deze hoeven daar niet enorm voor te schuimen. Hoe herken je de twee reinigers die een klant überhaupt moet gaan vermijden (ook in badschuim, tandpasta, handzeep….)? Wijs klanten erop dat ze zoveel mogelijk Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate vermijden. Deze twee synthetische reinigers zijn het meest agressief en in ieder geval zeker niet bestemd voor bijvoorbeeld mensen met een gevoelige huid en beschadigd haar. En wie heeft er geen gevoelige huid en/of beschadigd haar? Ons haar (en huid!) heeft geen baat bij deze zware reinigers, dus probeer haarverzorgingsproducten te vinden voor in de kapsalon en voor thuisgebruik die milder zijn voor haar en huid. Natuurlijke shampoos zijn altijd een betere keuze, niet alleen voor haar en huid, maar ook voor het milieu. 

Net als bij huidverzorging geldt: hoe natuurlijker de ingrediënten, hoe gezonder de hoofdhuid zal zijn. Hoe gezonder de hoofdhuid, hoe gezonder het haar zal zijn. Het zal merkbaar langer worden en sterker worden. Het gebruik van voedzame, milde en plantaardige ingrediënten geeft de hoofdhuid veel meer voeding dan normaal is bij reguliere haarverzorging. 

Natuurlijke reinigingsmiddelen zijn vaak milder, natuurlijke conditioners beschermen het haar zonder het af te sluiten en te verzwaren en natuurlijke stylingmiddelen helpen haar te glanzen en het te beschermen tegen allerlei omgevingsstressoren en mechanische schade die kan ontstaan na het wassen (denk aan borstelen en föhnen). 

Hieronder maak ik een lijstje van factoren die belangrijk zijn als het gaat over gezonde haarverzorging en verantwoorde haar- en huidverzorging:

 

 

 

 

 

 

 

 

• De hoofdhuid heeft effectieve reiniging nodig, zonder dat de huid uitdroogt
• De gebruikte ingrediënten moeten het microbioom op de hoofdhuid beschermen en intact laten
• Als resultaat hoeven haren vaak minder gewassen te worden omdat de hoofdhuid kan herstellen, jeuk vermindert, de talgaanmaak normaliseert en klanten zullen veel minder ongemak aan de hoofdhuid ervaren (waardoor ze toch maar weer het haar gaan wassen)
• Er zijn klanten die na het overstappen op een natuurlijke haarverzorgingsroutine zelfs vermindering van haaruitval hebben
• Het haar gaat minder pluizen omdat het minder uitdroogt door de agressieve reiniging die onze klanten soms dagelijks uit routine uitvoeren
• Alleen het dagelijks of veelvuldig wassen van het haar geeft schade en slijtage aan lengten en punten, vooral omdat de meeste klanten minder zuinig zijn op hun haar dan op dat dure truitje.

Probeer klanten altijd uit te leggen dat haren vezels zijn die net als wollen truitjes makkelijk beschadigd kunnen raken. Dat gebeurt sneller als haar wordt blootgesteld aan hoge temperaturen, gedurende langere tijd en aan agressieve ingrediënten. Bedenk hoe je de wasmachine instelt als je dat dure truitje wast: op lage temperatuur, met fijn- of wolwasmiddel, niet te lang en niet te veel centrifugeren en zeker niet in de droger. Dat moeten we ook doen met ons haar, niet te lang in contact met water, niet te warm water, milde maar effectieve reiniging van de hoofdhuid en bescherming tegen hitteschade van de föhn.

Niets uit deze blog mag zonder toestemming worden overgenomen of gekopieerd. 

Copyright 2018-2022 – Haarvriendelijk