Op de kappersopleiding hebben we geleerd om met handschoenen
te werken. Uiteraard. Dat doen we dan ook wel in de praktijk. Toch ontwikkelen
kappers nog relatief vaak kapperseczeem. Dit komt omdat ons niet goed is
verteld waarom en wanneer we die handschoenen moeten gebruiken en welke handschoenen echt veilig zijn om mee te werken.

Je kunt in het vak een scheiding maken tussen chemische behandelingen
en minder chemische behandelingen. Begrijpelijk is het dat het kleuren en permanenten van het haar chemische behandelingen zijn, waarbij handschoenen zeker noodzakelijk zijn. Ook bij het uitspoelen van de haarkleuring en bij het uitspoelen van de permanentvloeistof is het heel belangrijk dat jij daar handschoenen bij draagt.

Het wassen van het haar van de klant is een minder chemische behandeling. Het is aan te raden om zeer zeker handschoenen te gebruiken bij het wassen van het haar. Bij het contact met het water en met de shampoo verlies je namelijk de natuurlijke beschermde functie van de huid: De huidbarrière. Handen die geen natuurlijke huidbarrière hebben en niet continu ingevet worden zullen droog worden en sneller allergie oplopen. Een huid met een gezonde en intacte huidbarrière is namelijk veel weerbaarder tegen irriterende stoffen. Dit betekent dat de huid minder doorlaatbaar is voor chemische stoffen waar jij allergisch voor kunt worden. Deze huid zal minder snel droog zijn, minder snel geïrriteerd zijn en minder snel eczeem oplopen.

Dus: Het dragen van handschoenen bij de wasbak is een eerste
stap in het voorkomen van huidproblemen. Aangeraden wordt om handschoenen te gebruiken met een lang manchet. Dit om te voorkomen dat er water in de handschoenen loopt. Het omslaan van het randje zorgt ervoor dat het water ook terug loopt als het toch zo ver omhoog loopt. PVC handschoenen met een lang manchet voor het wassen van het haar aan de wasbak dus!

Bij het uitspoelen van kleuringen en permanentvloeistof zijn deze herbruikbare handschoenen geen optie. Dit omdat chemische stoffen door het
pvc heen zullen komen. Pvc (ook wel vinyl genoemd) heeft kleine gaatjes
waardoor chemische stoffen op jouw handen zullen komen (dat zie je niet en
daarom zijn vinyl handschoenen heel verraderlijk). Dus bij chemie aan de wasbak
is het beter om nitril handschoenen te gebruiken. Omdat de structuur van nitril
veel meer gesloten is bieden nitril handschoenen meer bescherming tegen de chemische stoffen in haarkleuringen en permanentvloeistof. Deze handschoenen zijn ook te bestellen met een lang manchet. Dit is handiger bij het werken bij de wasbak.

Waar gebruik je nog meer nitril handschoenen bij:

  • Opzetten van haarkleuringen;
  • Klaarmaken van haarkleuringen;
  • Het uitspoelen van verfbakjes;
  • In de wasmachine stoppen van verfhanddoeken;
  • Bereiden en opbrengen van permanentvloeistoffen;
  • Uithalen van permanentwikkels;
  • Klaarmaken en gebruiken van blondeermiddelen.

Handschoenen moet je na twintig minuten wisselen. En, de
oude nitril handschoenen gooi je weg. De verf komt er namelijk toch doorheen op
een gegeven moment. Dus de volgende dag gebruikte handschoenen gebruiken is vragen om allergie problemen!

Handschoenen uitdoen doe je vanaf het manchet. Je stroopt ze naar binnen zodat de verfresten aan de binnenkant komen te zitten. En als je het heel netjes wilt doen dan stop je de eerste uitgetrokken handschoen in de tweede handschoen en maak je er een klein pakketje van dat met de schone binnenkant in de afvalbak kan.

Zorg ook dat de verpakkingen van de kleuringen schoon blijven
en dat je ze sowieso zonder handschoenen niet aanraakt. Vermijdt echt alle
contact met blote handen met de chemische stoffen in ons vak. En zorg ervoor de natuurlijke beschermlaag van jouw huid intact blijft. Dit doe je door neutrale handcrème te gebruiken. Deze gebruik je voordat je gaat werken, in de pauzes, na het gebruik van handschoenen en na het wassen van je handen. Een vette neutrale zalf zonder al teveel toevoegingen botst jouw natuurlijke huidbarrière na en versterkt deze.

Als je langere tijd achter elkaar (langer dan 20 min) met handschoenen werkt wordt het aangeraden om dunne katoenen handschoentjes te gebruiken onder de handschoenen. Dit omdat teveel invloed van transpiratie en verweking van de huid te voorkomen. Een verweekte huid heeft namelijk weer een minder goede beschermfunctie.