Last van jeuk op het hoofd?

Jeuk op de hoofdhuid: Als je psoriasis op je hoofd hebt kan dat behoorlijk veel jeuk geven. Psoriasis op de hoofdhuid – de Latijnse benaming is psoriasis capitis – komt bijna altijd samen voor met aangedane delen in andere huidgebieden. Het zijn meestal plaques met een scherpe begrenzing. De gehele hoofdhuid kan bedekt zijn met roodachtige huidgedeelten en zilverachtige, vastzittende schilfering. Ook de oren, nek en gezicht kunnen zijn aangetast.

Jeuk wel of niet

Bij psoriasis capitis ervaart men zelden jeuk lees ik in ‘Praktische dermatologie’, bij de Psioriasisvereniging lees ik dat er juist veel meer jeuk wordt ervaren dan bij andere vormen van psioriasis. Mijn eigen ervaring bij klanten met psoriasis is ook dat zij vaak jeuk hebben en veel moeite hebben om ervan af te blijven. Terwijl het juist heel belangrijk is dat er niet gekrabd worden aan de huid; dit kan nieuwe plekken veroorzaken. Daarbij is beter om de huid goed vet te houden want een droge huid is een jeukende huid. Het vettig houden van de huid kan wel lastiger zijn op de hoofdhuid.

Onschuldige roos

Roos op de hoofdhuid is vaak een onopvallend symptoom van psoriasis en kan gemakkelijk met allergisch contacteczeem, atopisch eczeem of seborroïsch eczeem worden verward. Als je dus denkt dat je roos hebt en een anti-roos shampoo werkt niet kan er meer aan de hand zijn dan een ‘onschuldige’ roos.

Haaruitval bij psoriasis

Alleen bij een ernstige vorm van psoriasis komt haaruitval voor. Op de aangedane plekken kan er licht tot ernstige uitdunning van het haar voorkomen. Dit is geen blijvende situatie. Zodra de plekken weer genezen zal het haar weer bijgroeien.