Psoriasis, hoofdhuid en voeding hebben een ingewikkelde relatie, waar ik je graag meer over vertel. Het is namelijk zo dat met de juiste voeding de klachten bij psoriasis positief te beïnvloeden zijn. De adviezen zijn toepasbaar bij ieder type psoriasis – niet enkel voor bij hoofdhuidproblemen. Het is belangrijk dat de voeding die je tot je neemt het ontstekingsproces vermindert, om herstel mogelijk te maken.

De basis

In de basis is het belangrijk om op een goede manier te leven. Daarmee bedoel ik dat je voldoende rust neemt en ’s nachts genoeg slaapt, voldoende buiten komt en niet rookt.

Voeding om de psoriasis te verminderen:

  • De vitamines A (betacaroteen, B-complex, C en E moeten voldoende in je voeding aanwezig zijn;
  • Vitamine C, E, en betacaroteen helpen de huid tegen de negatieve invloeden van de zon en remmen littekenvorming na verwondingen (denk aan de plaques).

Zorg voor een goede vetzuurbalans

  • Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn onderdeel van de wand van elke cel in het lichaam en zijn belangrijk bij de soepelheid van de huid. Uit deze stoffen worden hormonen gevormd die belangrijk zijn bij veel processen in het lichaam. Om deze stoffen goed op te kunnen nemen heb je voldoende vitaminen en mineralen nodig zoals vitamine B3, B6, C, E, magnesium en zink.
  • Om deze vetzuren goed te kunnen benutten is het belangrijk om het gebruik te beperken van stoffen die de werking van die hele goede vetzuren tegengaan. Ik heb het dan over alcohol, suikerrijke producten, cafeïne houdende dranken, veel vet vlees, en producten met geharde vetten zoals gefrituurd voedsel, koek en gebak.
  • Eens in de week vette vis eten (300 gram), een supplement nemen met teunisbloemolie of krill-olie is een goede manier om meervoudig onverzadigde vetzuren binnen te krijgen;
  • Gebruik koudgeperste oliën (het liefst biologisch of gewoon van een heel goed merk) zoals lijnzaad-, of hennepzaadolie voor de aanvoer van de meervoudig onverzadigde vetzuren. Doe dit door middel van dagelijks een dessertlepel koudgeperst lijnzaad-, of hennepzaadolie te gebruiken door de havermoutpap of kwark met muesli en dagelijks een handje ongebrande en ongezouten noten.

Drink voldoende

  • Voldoende drinken: water, kruidenthee (afwisselen), aangezuurde melkproducten zoals yoghurt en kefir. Het liefst niet teveel of helemaal geen koffie, zwarte thee, vruchtensappen uit een pak en alcohol.

Voedingsadviezen

  • Eet voedingsmiddelen rijk aan biotine zoals noten, pinda’s, eieren, peulvruchten, vis en het liefst aangezuurde zuivel zoals yoghurt en kaas. Biotine geeft bij een ernstig tekort huidveranderingen, haarverlies en depressie. Het wordt ook aangemaakt door de dikke darmbacteriën, extra belangrijk dus om deze te voeden door middel van voldoende gezond en vezelrijk voedsel.

Vul aan wat nodig is

  • Een multivitaminen supplement kan voor een tijdje een goede toevoeging zijn omdat de ontstekingsprocessen veel mineralen en vitaminen vragen in het lichaam. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan. Het is beter om even te overleggen met een therapeut welke voor jou zou passen;
  • Je kunt ook silicium slikken in de vorm van een tablet om kiezelzuur binnen te krijgen. Kiezelzuur is een bouwsteen van je huid. Doe dit altijd in samenspraak met een therapeut.

Dit waren algemene adviezen die gelden voor iedereen die psoriasis heeft. Voeding kan helpen als ondersteuning in het genezingsproces. Lees verder over wat je uitwendig kunt doen om de ontstekingen te verminderen.