De vier natuurkwaliteiten

In de natuurgeneeskunde wordt er gebruik gemaakt van modellen of concepten om naar de natuur, de mens en het leven als proces te bekijken. Ik gebruik een van de oudste, Europese modellen hiervoor: de vier natuurkwaliteiten of natuurelementen. Oorspronkelijk ontwikkeld door Hippocrates en nu, door de huidige natuurgeneeskundigen, opnieuw beschreven en omarmd als een systeem om naar persoonlijkheden en levensprocessen te kijken. Dit model gebruik ik om mensen te bekijken want in al het leven, in ieder wezen en in alle processen zijn steeds alle vier de elementen van dit model aanwezig.

De natuur streeft naar een dynamisch evenwicht (homeostase). Dit betekent dat bij disbalans, dit te zien en te plaatsen is binnen het denkraam van de natuurelementen. Ieder organisme laat een voorkeursgedrag zien en aan de hand van dit voorkeursgedrag kan vertoond gedrag of ziekte begrepen worden. Eenmaal begrepen kan er bijgestuurd worden zodat de balans weer terug gevonden kan worden en de mens in zijn geheel weer richting gezondheid gaat.

Een gezonde mens laat effectief en zelfstandig gedrag zien met behoud van zoveel mogelijk energie in verbinding met zijn omgeving.

Van kapper naar opleider

Ben je benieuwd naar de trainingen die ik geef naar aanleiding van mijn eigen ervaringen in het kappersvak?

Kijk dan in het overzicht van alle trainingen die nu ingepland staan.

contact@haarvriendelijk.nl
06-25338154 (maandag t/m vrijdag)