Er zijn meerdere vormen van psoriasis. Ook kunnen ze naast elkaar bestaan. Ik zal ze kort beschrijven:

Psoriasis inversa lijkt een beetje op een smetplek en wordt daar vaak mee verward. Het komt vaak voor in de lichaamsplooien zoals oksels, liezen en schaamstreek.

Bij psoriasis capitis zijn er plekken te zien op de behaarde hoofdhuid en dan vooral op de haargrens van het voorhoofd, achter de oren en in de nek. Over deze vorm later meer.

Bij psoriasis guttata zijn talrijke, druppelgrote plekjes te zien over het hele lichaam. Het wordt vaak in verband gebracht met een keelinfectie met streptokokken en het gebruik van bèta-blokkers.

Psoriasis unguum komt op de nagels voor en is te zien aan putjes in de nagels, een geelbruine verkleuring, loslating en verdikking van de nagels. De typische psoriasis plekken op de handpalmen en onder de voetzolen komt voor bij psoriasis palmoplantaris.

Als laatste is er ook een vorm die samen gaat met de kleine gewrichten van de handen, vingers of voeten. De gewrichten zijn dan rood, gezwollen en pijnlijk en voelen warm aan. Deze vorm wordt psoriasis arthropathica of artritis psoriatica genoemd.

Dit waren heel kort de verschillende vormen van psoriasis. Lees verder over wat je zelf kunt doen om de klachten te verminderen!